Partners:

  • De wieg van vzw Kwartiermakerij staat op de citadel. Na een reeks geslaagde evenementen en zomerbars voor en door een brede samenwerking van verenigingen, zorgpartners en ondernemers ontstond het idee om die lokale krachten te bundelen in Kwartiermakerij. Het burgerinitiatief ijvert sinds 2018 voor een tijdelijke invulling in de citadel die ruimte en kansen zou geven aan duurzame ondernemers, kunstenaars en verenigingen. 

    Kwartiermakers zijn de soldaten die voorop lopen om het kamp in orde te brengen voor de aankomst van de troepen: zo is Kwartiermakerij ervan overtuigd dat een geslaagde tijdelijke invulling als levend labo een goede basis kan leggen voor de definitieve herbestemming van de citadel tot een bruisend stadsdeel. 

    In afwachting van kansen in de citadel heeft Kwartiermakerij niet stilgezeten. Zo werd onder meer een biodiverse Samentuin opgericht op het terrein van CVO Volt - een mooie samenwerking met de school en partners als VZW Martine Van Camp, Arktos-Emino en Ak’cent. Steeds meer vrijwilligers, scholieren, studenten en buren vinden de weg naar de tuin. Met steun van de stad werd de kroon op het werk gezet en kunnen kinderen zich er nu ook uitleven in de natuurlijke speeltuin!

    Kwartiermakerij is een incubator, een broedplaats waarin experimenten worden opgestart totdat zo’n project klaar is om op eigen benen te staan. In die zin is CV Citadel Diest het eerste experiment dat de incubator verlaat. De oprichting van de nieuwe coöperatie was een logische stap gezien de schaal, financieringsnood en grote verantwoordelijkheid. 

    Kwartiermakerij blijft binnen de citadel haar rol spelen: zo ondersteunt ze het project ‘Soepersoep’, een project dat soep zal leveren de basisscholen en de eerste graad van het secundair onderwijs. Alle ingrediënten komen kraakvers van lokale producenten via korte keten. Voor kinderen die met een lege brooddoos naar school komen wordt samengewerkt met de vzw Enchanté. 

    Verder werkt Kwartiermakerij aan de opstart van een circulair textielproject in de citadel met als eerste stappen een verstelatelier en enkele zomerateliers voor jongeren die aan de slag zullen gaan met het maken of pimpen van kledij uit herbruikt textiel als alternatief voor fast fashion. Zo blijft de vzw een kwartiermaker voor de coöperatie.

    Kwartiermakerij is een sociale incubator: maatschappelijke experimenten worden er ten volle gevoerd, totdat zo’n experiment klaar is om op eigen benen te staan. In die zin is CV Citadel Diest het eerste experiment dat de incubator verlaat. De oprichting van de nieuwe coöperatie was een logische stap gezien de schaal van het project, de financieringsnood en de grote verantwoordelijkheid. Dat neemt niet weg dat de band met de VZW blijft bestaan en dat er verder kan samengewerkt worden aan sociale en duurzame projecten.

    Kwartiermakerij broedt op meerdere ideeën voor de toekomst, zoals een sociaal en duurzaam textiellab in de citadel.

  • In het multiversum van de Gitannekes is upcycling van gebruikte materialen en cultiveren van competenties en talenten de hoeksteen. De Gitannekesfoor was tien jaar lang dé plek waar bezoekers het Gitannekes-multiversum konden beleven (in de laatste editie in 2018 niet minder dan 10.000), dankzij de helpende handen van 600 vrijwilligers. Als kroon op het werk ontving Gitannekesfoor de Groenevent Award van OVAM als duurzaamste festival!

    Tijdens en na de Covid-pandemie werkten Kwartiermakerij en Gitannekesfoor samen aan een bijzonder kunstwerk dat een positief en creatief perspectief op de stad van morgen verbeeldt. Deze bijzondere installatie is binnenkort te bewonderen op de citadel.

    In de zomer van 2024 organiseerden de Gitannekes met Cirque Gitan een van de eerste grote evenementen op de citadel, binnen de tijdelijke invulling. Het driedaags circus- en muziekfestival trok enkele duizenden circusliefhebbers, nieuwsgierigen en buren naar de citadel. In één beweging namen ze deze bijzondere erfgoedsite onder handen door er met zorg en herbruikte materialen zowel enkele tijdelijke installaties als blijvende bouwwerken op poten te zetten, zoals een keuken, een groene tribune en een brug naar de prachtige groene gracht

  • Miss Miyagi coördineert - als dienstverlener - de ontwikkeling van complexe herbestemmingsprojecten. Gekende Miss Miyagi-projecten zoals De Hoorn en Hal5 wonnen o.a. de Leuvense architectuurprijs en de EU Prize for Cultural Heritage. Miss Miyagi ondersteunt diverse partijen (zorginstellingen, steden en gemeenten, co-housers, kloosterordes, creatieve ondernemers, burgerinitiatieven, middenveldorganisaties…) bij de ontwikkeling van hun vastgoed. Dat doet ze van concept en businessplan tot en met de werfopvolging. Miss Miyagi vertrekt daarbij steeds vanuit het karakter van het gebouw en de energie van haar (toekomstige) gebruikers.

    Miss Miyagi en haar team van geëngageerde stadsmakers en projectmanagers ontwikkelden een ecosysteem van diensten en zusterbedrijven om eigenaars van bijzondere panden, beleidsmakers en burgers of organisaties met een ruimtevraag bij te staan in elke fase van het ontwikkelingsproces.

    Binnen dit kader ondersteunt Miss Miyagi eveneens CV Citadel Diest gedurende het ontwikkelingsproces, en reikt haar expertise aan tot aan het moment van voltooiing.

    Atelier Allerhanden is als aannemer reeds tien jaar actief in de restauratie van geklasseerd onroerend erfgoed en monumenten en zal instaan voor de coördinatie van de onderhouds- en inrichtingswerken. In 2017 ontvingen ze nog een eervolle vermelding van de jury Onroerend Erfgoed Vlaanderen voor hun inzet bij de restauratie van een Eclectisch herenhuis te Diest.